Sex- og kærlighedsafhængig - er det dig?

Personer som bliver sex- og kærlighedsafhængige kommer som regel fra en dysfunktionel familie, hvor der ikke har været tilstrækkelig kærlighed, omsorg, eller opmærksomhed nok. Måske var det endda et hjem præget af f.eks.misbrug, alkohol, skænderier, skilsmisser, og vold. Vi vokser op, og føler os forkerte og uden værdi.

“Nu får jeg endelig hans kærlighed! Det afsavn jeg følte som barn - hva' gør jeg nu?”

Når man har været udsat for svigt i sin barndom...

Vi har nogle grundmønstre med os fra vores barndom. Disse mønstre, er den måde som vi i barndommen oplevede som kærlighed. Det kommer af det svigt eller afsavn, som du enten har følt fra din far eller mor, da du var barn. Måske du kun så din far en gang imellem, som måske heller ikke var særlig nærværende, og du var nødt til løbe efter ham, for at få hans opmærksomhed, dette mønster gentager vi igen som voksen. Vi tiltrækkes derfor af en mand, som netop svigter os, ligesom vores far gjorde. I håb om, at nu ser han mig! Nu får jeg endelig hans kærlighed! Det afsavn som man følte som barn, prøver man hermed at få fyldt ud.

“Hvad er der galt med mig? Gør jeg noget forkert? Hvorfor vil de ikke have mig? Eller hvorfor tiltrækker jeg altid de forkerte?”

— Tanja Trein

Hvad er der galt med mig?

Når man har været udsat for svigt i sin barndom, og derved bliver sex- og kærlighedsafhængig, så har man som oftest nogle bestemte adfærdsmønstre. Disse mønstre gør os frustrerede og ulykkelige, fordi vi ikke kan forstå hvorfor vi ikke kan skabe et godt parforhold. “Hvad er der galt med mig? Gør jeg noget forkert? Hvorfor vil de ikke have mig? Eller hvorfor tiltrækker jeg altid de forkerte?”, tænker vi.

"Vi skal have iværksat en bevidsthed i dig, du kan implementere i dine nye handlingsmønstre - er du klar?"

De tre adfærdsmønstre:

1. Løbe-efter-mønstret

2. Se-mig-mønstret

3. Sex og kærligheds-mønstret

Løbe-efter-mønstret: Det starter oftest med, at der er en fyr som virker interesseret i dig. Du er dog ikke helt vild i varmen, men er alligevel lidt nysgerrig. Ham fyren giver ikke så let op, og han fortæller dig alle de rigtige ting som du længes efter at høre. Han får charmeret sig ind på dig, og før du ved af det, har I sex sammen. Det var god sex, og du kan mærke, at det her måske godt kunne gå hen og blive til noget mere imellem jer. Alt ser lyserødt ud, og I fortsætter med at date, det er næsten for godt til at være sandt. Lige indtil den sædvanlige Go’morgen sms ikke dukker op, og du kan mærke, at han ikke er helt lige så meget “på”, som han plejer at være. Denne her følelse kender du alt for godt, og du er bange for nu, at han er ved at trække sig. Nu er “rollerne byttet om”, og det er blomsten efter bien. Du begynder at løbe efter ham, da du er bange for at miste ham. Så begynder du at lave strategier om, hvordan du nu kan vinde ham tilbage. Du prøver desperat alt muligt for at virke interessant, og kan næsten ikke tænke på andet end ham. Det bliver næsten en besættelse. Efter noget tid tager han endelig kontakt til dig, I har sex, og alt lader til at være godt. Lige indtil 3 at det samme sker igen. Han trækker sig. Endnu engang føler du dig svigtet, fortvivlet og forladt. Fyren sidder lige så meget fast i sit eget mønster fra barndommen, dog er det piger som minder om hans mor, han bliver tiltrukket af. Det kan være moren som ikke fik nok kærlighed fra sin mand eller af sig selv, og derfor har brugt sin søn til at “fylde” hendes indre kærlighedsbeholder op.

Se mig mønstret: “Wanting to be wanted” handler om, at man har et behov for at blive set, begæret og få opmærksomhed. Behovet kan begynde allerede i 3-7 års alderen, hvis vores forældre ikke gav os opmærksomhed nok, eller imødekom vores behov. For at blive set, kan vi have en stor trang til at flirte, da vi er gode til det og ved lige præcis, hvordan vi skal gøre det, med de helt rigtige blikke. Vi kan derfor også have svært ved at være tro i et parforhold, fordi èn mands opmærksomhed måske ikke helt dækker vores behov. Det kan også være svært at sige nej, netop fordi vi bliver så betaget af opmærksomheden, at vi synes “de skal have noget igen”.

Sex- og kærlighedsafhængigheds mønstret: Når vi er sex- og kærlighedsafhængige tror vi, at vi skal give sex for at få kærlighed. Men sex giver sex, ikke nødvendigvis kærlighed. Mænd som er sexafhængige, bruger oftest sex’en for at fylde et tomrum ud, de søger så meget sex som muligt, for at undgå de dårlige følelser, som tomrum, utilstrækkelighed og skyld. Udløsningen giver dem dog kun en ro, for en kort stund. Så snart følelsen vender tilbage, må de på jagt igen. Utroskab, porno og løgne kan også være en stor del af hverdagen, og er typisk for en misbruger. For kvinderne handler det også om, at få en orgasme for ikke at mærke en tomhedsfølelse indeni, men i bund og grund handler det mere om at føle sig elsket, set og begæret. Og derigennem få nærvær og omsorg. Der findes altså forskellige grader af afhængighed – og når du begynder ændre dit bevidsthedsniveau positivt, starter selvkærligheden og forandringerne op sammen med dig.

Et optimalt parforhold, kræver et farvel til de gamle, skadelige mønstre.

For at få et parforhold til at fungere optimalt, er det derfor utroligt vigtigt at bryde med sine vante mønstre og arbejde sig ud af afhængigheden, både for og som dig selv, men i høj grad også som partner og sammen med din ven og partner. Via denne transformation vil du opnå større ro, bevidsthed, danne nye og sunde mønstre – og i dit forhold vil du opleve helt nye og stærke taknemmeligheder, positive reaktioner og handlinger – og plads til frihed, også de mentale begrænsninger du stiller op for dig selv i dag.

Har du fået nok af gamle mønstre og er du klar til at skabe forandringerne i dit liv?

Book en gratis afklaringssamtale i dag!